Måder at spare vand på badeværelsetReducer forbruget ved skylning og brusebad

Vand er en værdifuld ressource. Forsigtig håndtering af vand – især drikkevand – er derfor yderst vigtigt.

Data om vandforbrug på badeværelset

Kvinde læner sig op ad en håndvask i et badeværelse med Geberit AquaClean Sela douchetoilet og Geberit VariForm håndvask og badeværelsesmøbler

En person i Schweiz forbruger 140 liter drikkevand om dagen i sin egen husstand, en person i Tyskland 127 liter. Det er omkring 50.000 liter pr. person om året!

Omkring to tredjedel af vand, der forbruges i en europæisk husstand i gennemsnit hver dag sker på badeværelset. En tredjedel går til personlig hygiejne, herunder karbade og brusebade. Yderligere en tredjedel bruges af toiletskyl.

Der kan dog spares vand på netop disse områder med en minimal indsats.

Syv tips til at spare på vandet på badeværelset

Person, der tager brusebad i en bruseniche med plant gulv udstyret med Geberit CleanLine rende til brusenicher

Tip 1: Tag et brusebad i stedet for et karbad

Selvom et karbad er rart og afslappende, bruger det betydeligt mere vand end et brusebad. Mens et brusebad i gennemsnit bruger mellem 40 og 60 liter, kan et karbad hurtigt bruge 150 til 200 liter. Et fuldt badekar kan endda indeholde op til 250 liter.

Udover at spare på vandet, sparer brusere også energi, da vandet skal varmes op. Et bad fyldt med varmt vand kræver mere end en liter fyringsolie.

Tip 2: Tag kortere brusebade

Men pas på; at spare på vand og energi er kun realistisk, når brusebade holdes korte. Hvert minut løber omkring 10 til 12 liter vand ud i afløbet i gennemsnit. At stå under bruseren i mere end ti minutter kan hurtigt bruge over 100 liter vand. Det anbefales derfor at tage et kort brusebad.

Tip 3: Installer et vandbesparende brusehoved

Et vandbesparende brusehoved kan reducere flowhastigheden af vandet i bruseren betydeligt. I modsætning til et konventionelt brusehoved har den vandbesparende version en vandgennemstrømningshastighed på 6-9 liter i minuttet, afhængig af model. Mange modeller er udstyret med en stopknap eller forskellige intensiteter. Vandgennemstrømningen kan også reduceres ved hjælp af specielle vandhaneforbedringsløsninger. Resultatet er effektiv vandbesparelse på badeværelset.

Hånd, der trykker på det lille skyl på Geberit Sigma50 betjeningspladen

Tip 4: Brug betjeningsplader til dobbeltskyl eller en skyl-stop-trykplade, når du skyller toilettet

6 til 9 liter drikkevand ender i gennemsnit i toilettet med hver skylning. Moderne toiletskyl har vandsparefunktioner. Ved at bruge Geberit dobbeltskyl- betjeningsplader kan du reducere det lille skyl til under 3 liter. Den fulde skyllemængde kan indstilles til 4 liter. Dette er takket være Geberit skylleventilen i cisternen.

Spørg din VVS-installatør om optimal indstilling for dit toilet. Vores skyl-stop-trykplade er et alternativ til betjeningsplader til dobbeltskyl og bruges til manuelt at afbryde skylleprocessen.

Mand, der barberer sig ved håndvask med Geberit ONE badeværelsesmøbler og spejlskab

Tip 5: Lad ikke vandet løbe

Det tager tid at børste tænder, vaske hænder eller barbere sig. Mens du normalt har brug for vand i begyndelsen og slutningen, er der ingen mening i at lade vandet løbe ind imellem. Det løber direkte ned i afløbet uden at blive brugt.

Sluk for hanen midlertidigt, og du kan spare en betydelig mængde vand!

Makrobillede med hænder, der drejer en Geberit ONE hane og kontrollerer skyl og temperatur

Tip 6: Brug koldt vand i stedet for varmt vand

Forberedelse af varmt vand bruger ekstra energi. Ydermere tager det altid et stykke tid for det varme vand at finde vej fra varmtvandsbeholderen til hanen. I mellemtiden løber ubrugt koldt vand ud af hanen.

At vaske hænder hurtigt med varmt vand resulterer i et uforholdsmæssigt højt vandforbrug.

Tip 7: Reparer eventuelle dryppende vandhaner

En konstant dryppende hane går dig ikke kun på nerverne, det belaster også din vandregning - og dermed miljøet. En tilsmudset eller slidt tætning er normalt årsagen til en dryppende hane. Denne tætning kan rengøres eller udskiftes uden det store besvær.

Ofte stillede spørgsmål om vandforbrug ved brusebad og mere

Hvor højt er det gennemsnitlige vandforbrug ved brusebad?

Ved brusebad afhænger vandforbruget af længden af dit brusebad og det installerede brusehoved. I gennemsnit bruger brusebad 10 til 12 liter vand i minuttet. Enhver, der bader i længere tid end ti minutter, bruger derefter omtrent lige så meget vand, som når man tager et karbad.

NyhedsbrevRegistrer dig nu

Hold dig opdateret


Vores nyhedsbrev giver god indsigt og praktiske tips til, hvordan dit badeværelse kan gøre dit liv lettere.

Badeværelsesprodukter der er nemme at bruge

Læs lignende indlæg