Sådan forebygger du legionella i drikkevand

Hvad er legionella?

Legionella er bakterier, der kan formere sig i drikkevand

Legionella er bakterier, som vi virkelig ikke ønsker at have i vores kroppe. De er sygdomsfremkaldende bakterier og kan føre til infektioner, især hos mennesker med svækket immunsystem.

Fordi de breder sig i rør med drikkevand, er det vigtigt at holde øje med deres levesteder og kvaliteten af vores drikkevand.

Hvordan ender legionella i vandet?

Legionella kommer ud i drikkevandet via brugsvandsforsyningen. De bliver først farlige for mennesker, når de små mængder legionella, der findes i rør, formerer sig betydeligt. Vandtemperatur og stagnation samt næringsstoftilførslen i drikkevandet er de afgørende faktorer for spredningen af legionella. Temperaturer på mellem 25 og 50 grader Celsius er de perfekte betingelser for, at sådanne bakterier kan formere sig - men det er kun et problem, hvis vandet ikke udskiftes regelmæssigt.

Det er en god idé at engagere en virksomhed med speciale i vandanalyse til at teste legionella i din ejendom.

Legionella skal ikke frygtes –eller undervurderes

Legionella under mikroskopet

Legionella er bakterier, der kan forårsage sygdomme. Når du tager brusebad, skylles de ud af brusehovedet i bittesmå vanddråber. De sygdomsfremkaldende bakterier kommer ind i lungerne i vand via luftvejene. Hos raske mennesker er det usandsynligt, at de forårsager sygdom. Men mennesker med et svækket immunforsvar kan være i fare.

Hvilke sygdomme forårsager legionella i vand?

Legionella kan forårsage legionærsyge. Dette er en alvorlig lungeinfektion med symptomer, herunder hurtig opståen af hovedpine og brystsmerter, hoste, kulderystelser og feber. Lungeinfektionen er ofte alvorlig og kan vare omkring fire uger. Langtidsvirkningerne er ukendte.

Er infektioner forårsaget af legionella almindelige?

I de fleste lande er rapporterede tilfælde af legionærsyge forårsaget af legionella under to tilfælde pr. 100.000 personer ifølge European Center for Disease Prevention and Control. Det europæiske gennemsnit er 1,8 tilfælde. I Danmark blev der registreret 287 tilfælde i 2022.

Tips til drikkevand med lavt indhold af legionella

Følgende foranstaltninger bruges til at bekæmpe sygdomsfremkaldende bakterier:

  • Sørg for, at toilettet skylles ca. én gang hver 24 timer. Dette kan forhindre spredning af sygdomsfremkaldende bakterier, selv når temperaturerne er gunstige.
  • Indstil din varmtvandsbeholder til mindst 55 °C. Det betyder, at bakterier ikke kan formere sig i varmtvandsbeholderen.
  • Installationen af en hygiejneskylning er en god idé i ejendomme, der ikke bruges regelmæssigt. Disse enheder er programmerbare, så rørene skylles regelmæssigt og vandet udskiftes.
  • Rengør luftindblanderne på dine vandhaner og brusehovedet regelmæssigt.

Hold dig altid opdateret

Douchestråler er potentielle kilder til legionella

Vigtigt: skyl hane- og bruserør igennem

I de fleste bygninger er toiletterne den sidste sanitære installation i kæden. Hvis toilettet skylles ud, udskiftes vandet også i bruse- og håndvaskarmaturer.

Rørene skal skylles ud hver 24. til 72. time for at forhindre spredning af legionella.

Hvis du har været væk hjemmefra et stykke tid, vil vi anbefale, at du ikke drikker vand direkte fra hanen. Du bør i stedet skylle alle drikkevandsrør igennem i cirka to minutter. Dette omfatter især vandhaner og douchestråler. Undgå at være på badeværelset, når vandet løber.

Legionella kan også bo direkte på anvendelsesstedet. Derfor skal du regelmæssigt rengøre douchestråler og luftindblandere – dyserne på vandhanerne i køkken og badeværelse – for kalk.

Rent drikkevand

Sørg for drikkevandshygiejne med den korrekte planlægning

Hvis der er et legionellaproblem, kan det godt betale sig at bruge en midlertidig hygiejneskylning – såsom Geberit HS10-modellen. Den kan monteres uden større ombygningsarbejde og uden store udgifter ved den relevante rørsektion for at genetablere kvaliteten af dit drikkevand.

En fast hygiejneskylning anbefales, når ejendommen ikke bruges regelmæssigt. Dette forhindrer for lange stagnationstider i drikkevandsrørene. Hygiejneskylninger kan installeres enten i toiletcisternen eller udvendigt på et passende sted i vandforsyningssystemet. Hygiejneskylninger kan programmeres direkte på produktet eller, afhængigt af modellen, indstilles og styres ved hjælp af Geberit Control appen.

Find den rigtige løsning til din ejendom

Legionella

Forebyg legionella ved regelmæssigt at efterse brugsvandsfilteret

Husejere skal sørge for, at deres husvandsfilter jævnligt kontrolleres af en VVS-installatør. Vedkommende kan derefter anbefale en udskiftning, når det er nødvendigt.

Det skal lejere normalt ikke sørge for, da eftersyn og udskiftning normalt påhviler viceværten.

Vær opmærksom på vandtemperaturen

Vandtemperaturer på mellem 25 og 50 grader celsius er de perfekte betingelser for, at legionella kan formere sig. Bakterierne holder brat op med at formere sig ved 50 grader, mens den tid, det tager for dem at fordoble sig, stiger ved under 25 grader. Især om sommeren er der en betydelig risiko for, at koldtvandsrørene i fareområdet opvarmes.

Skridt kan primært tages ved varmtvandsbeholderen. Indstilling af varmtvandstemperaturen til mindst 55 °C hele tiden sikrer, at bakterierne ikke kan formere sig.

NyhedsbrevRegistrer dig nu

Hold dig opdateret


Vores nyhedsbrev giver god indsigt og praktiske tips til, hvordan dit badeværelse kan gøre dit liv lettere.

Ekstra værdi for digFå inspiration og hjælp til planlægningen på vejen til dit nye badeværelse

Inspirationsværktøj


Få idéer og opdag smarte funktioner til det moderne badeværelse. Vælg hvad du kan lide, samt hvad der er det rigtige til dig. Med få steps kan du sammensætte elementerne til dit badeværelse.

3D-planlægningsværktøj


Planlæg dit badeværelse online i vores 3D-værktøj og vælg mellem mange løsninger. Du kan også blive kontaktet direkte af en VVS-installatør.

Kontakt os


Har du spørgsmål? Udfyld kontaktformularen og send den til os.

Nyhedsbrev


Med vores nyhedsbrev får du spændende inspiration og værdifulde tips til, hvordan dit badeværelse kan gøre din hverdag nemmere.

Produkter til mere renlighed på badeværelset

Læs lignende indlæg