Spar vand med toiletskyl

Uden vand er der intet liv. Men denne dyrebare ressource bliver mere og mere knap. Ifølge FN’s World Water Development Report 2024 oplever omkring halvdelen af verdens befolkning alvorlig vandmangel i mindst en del af året. Mange mennesker er opmærksomme på dette og ønsker at reducere forbruget af drikkevand i deres hjem. De slukker for vandhanen i bruseren eller når de børster tænder. Det er en god start.

Hvor meget vand bruger et toiletskyl?

Geberit Acanto WC-system med TurboFlush

Det mange mennesker ikke ved er, at omkring en tredjedel af den mængde vand, der forbruges hver dag i en vestlig husstand, kan tilskrives toiletskyl. Efter alt at dømme flyder der i gennemsnit seks til ni liter vand ind i kloaksystemet med hvert enkelt skyl.

Det er derfor værd at tage fat på dette problem. I årtier har Geberit udviklet skyllesystemer, der er særligt effektive, samtidig med at de bevarer ressourcer.

Vandbesparende skyl takket være innovativ TurboFlush-teknologi

Geberit Sigma30 betjeningsplade i hvid

Den optimale skylning af toilettet er hjertet i disse Geberit-systemer. Hvad nytter det, hvis skyllet kun bruger en lille mængde vand, men ikke transporterer alt det, der skal fjernes, ind i kloaksystemet? Så bliver man nødt til at skylle igen, og det bruger endnu mere drikkevand.

Geberit fokuserer derfor på udviklingen af produkter, der skyller toilettet grundigt med kun ét skyl og så lidt vand som muligt. For en grundig og effektiv skylning er det afgørende, at skylleteknologien og toiletskålen er perfekt koordineret med hinanden.

En anden vigtig faktor er den indre geometri i toletskålen, da det står for det meste af toilettets vandbesparende potentiale.

Dette kan ses særligt tydeligt på Geberit Acanto toilettet med TurboFlush-teknologi. Den asymmetriske geometri guider vandstrømmen spiralformet gennem toiletskålen en kraftig hvirvel.

I kombination med den vandbesparende type 212 skylleventil i cisternen og en betjeningsplade med dobbeltskyl reduceres til 2,6 liter for det lille skyl og 4 liter for det store skyl.

Skylleydelsen er op til ti gange højere end kravene i internationale standarder.

Geberit type 212 skylleventil

Vandbesparende skylleventil

Skylleventilen spiller en vigtig rolle her. Geberit type 212 skylleventil gør det muligt let at justere vandmængden. For det store skyl strækker skyllet sig fra 3,5 til 7,5 liter. For det lille skyl kan skyllevolumen varieres mellem 2 og 4 liter.

Ventilen bidrager i høj grad til ressourcebesparende brug af drikkevand, da toiletskålen kan skylles optimalt med minimale mængder vand.

Du behøver ikke at bekymre dig, hvis du stadig har en gammel cisterne derhjemme. Type 212 skylleventil er bagudkompatibel og kan derfor også installeres i ældre indbyggede cisterner.

80% mindre vandforbrug takket være Geberit innovationer

WC-systemet kan spare meget vand over årene. En modelberegning viser, at volumen på toiletskyl er faldet med 80% siden 1952 takket være Geberit innovationer som dobbelt skyl og start-stop-knappen. Dengang brugte en person omkring 70 liter drikkevand om dagen. I dag er det muligt at skylle toilettet grundigt med kun 14 liter om dagen.1

Statistik på toiletskyl

Illustration af reduktionen i skyllevand siden 1952

Bemærkning
1 Beregningsgrundlag: En person bruger toilettet fem gange om dagen og aktiverer det store skyl én gang (= fuldt skyl) og det lille skyl fire gange (= delvist skyl). I 1952 var vandforbruget 14 liter pr. skyl (= 70 liter pr. person pr. dag). I dag er en grundig skylning mulig med 4 liter til det store skyl og 2,6 liter til det lille skyl (= 14 liter pr. person pr. dag).

Ofte stillede spørgsmål omkring vandforbrug i toiletskyl

Innovative løsninger til vandbesparende toiletskyl fra Geberit

NyhedsbrevRegistrer dig nu

Hold dig opdateret


Vores nyhedsbrev giver god indsigt og praktiske tips til, hvordan dit badeværelse kan gøre dit liv lettere.

Badeværelsesprodukter der er nemme at bruge