Foretrækker du karbad eller brusebad?

Det er meget forskelligt, om folk mener, at det er bedst at tage et karbad eller et brusebad. For nogle er karbadet en integreret del af badeværelset. Andre foretrækker brusebadet, når det kommer til personlig hygiejne. Vi har samlet fem fordele ved henholdsvis karbad og brusebad.

Hvor meget plads er der brug for til en bruseniche eller et badekar?

Kvinde på badeværelse

Bruseafløb og andet tilbehør til bruseområdet fås i mange pladsbesparende størrelser med bredder og længder, der tillader optimal brug af den tilgængelige plads. Skal badeværelset være barriefrit, så kan afløbet med fordel bygges ind i væggen og fliserne i gulvet holdes helt jævne.

Et badekar kræver mere plads. Hvis badekaret er mindst 150 cm langt og 70 cm bredt, kan brugerne ligge komfortabelt. Disse dimensioner kan variere afhængigt af modellen.

Hvis badekaret også bruges til brusebad, anbefales et badekar med brusezone. Disse har en lodret glasvæg på den ene side, så vandet ikke spøjter ud.

Badekar eller bruseniche – hvilken installation er mest kompleks?

Installationsomkostningerne afhænger af forskellige faktorer. Infrastrukturen, produktvalget og de strukturelle forhold bestemmer, hvor kompleks installationen af et badekar eller en bruseniche er.

Badekar er normalt større end brusenicher og kræver derfor mere plads. De kræver en tilslutning til badekarhanen, et afløb og også et badekarsoverløb, der er forbundet til et afløbssystem.

Installationen af en bruseniche eller bruseområde er mere ligetil, men kræver mere ift. afløb. Her kræves mere flisearbejde og tætningsarbejde i forhold til badekaret.

Dog kan badekar og brusenicher generelt installeres uden vanskeligheder, forudsat at der tages hensyn til at sikre den rigtige installationsløsning for den lokale byggesituation.

Fordele ved bruseniche og badekar

Geberit CleanLine bruseafløb

Der er fordele ved både badekar og brusenicher på dit badeværelse.

Sparer plads og vand: fem fordele ved brusere

  • En bruseniche kan installeres på et lille sted, som eksempelvis skæve plantegninger eller rum med skråvæg.
  • Bruseområdet med afløb i gulvet eller væggen, giver et enkelt og barrierefrit brusebad.
  • Et rum kan se større ud, hvis brusenichen er tilpasset til badeværelsesdesignet. Åbne bruseområder med en glasvæg og fliser, der er lagt ensartet på tværs af badeværelset og ind i bruseområdet sætter prikken over i'et.
  • Det er hurtigere at tage et brusebad end et karbad, og det er også mere miljøvenligt, da vandforbruget er lavere. Dette sparer tid, penge og energi. Til sammenligning bruges der i gennemsnit 150 liter vand på at fylde et badekar, mens et fem minutters brusebad sparer omkring tre gange mængden af vand, forudsat at du slukker for vandet, mens du sæber dig selv.

Komfort for hele familien: fem fordele ved badekar

  • At tage et bad er sjovt. I et familiebadeværelse er badekaret ofte meget populært blandt børn, fordi de får en fornemmelse af hygiejne på en legende måde og kan plaske rundt.
  • Fordelen ved et badekar er, at du ikke behøver at vælge mellem at bade og bruse. Hvis fysisk hadnicap eller andet gør, at man har svært ved at komme op i badekarret, findes der badekar med et sæde og en dør, så det er nemmere. Et hjørnebadekar kan være en god løsning i et lille badeværelse.
  • Et badekar repræsenterer komfort. At tage sig af din personlige hygiejne, mens du ligger og slapper af, er velvære. Badekar med massage-jets hjælper med at sikre endnu mere afslapning og er en fin erstatning for et boblebad.
  • Et behageligt varmt bad er godt for dit helbred. Det hjælper med at slippe af med hverdagens stress og varmer din krop op på en kold dag. Hvis du er ved at blive forkølet, vil et bad hjælpe dit blod til at flyde og støtte kroppens naturlige forsvar. Hvis du vil, kan du tilføje badeolie til vandet.
  • Badekar fås i forskellige størrelser og modeller. Udover standardstørrelses badekar findes der også fritstående badekar, badekar indlejret i gulvet samt hjørnebadekar.
Geberit Tawa badekar
Geberit Renova Plan badekar

Bruseniche eller badekar - hvad skal man være opmærksom på, når man planlægger badeværelset

I et velplanlagt badeværelse er opmærksomheden primært rettet mod optimal udnyttelse af plads, behov i forhold til design og funktioner, og den tilgængelige infrastruktur (ventilation, belysning og sanitære installationer).

I en lejet lejlighed har badeværelset normalt andre krav end eksempelvis et hus eller et hotelværelse. Man kan stille en række spørgsmål: Hvor meget plads er der til rådighed i badeværelset? Hvem bruger badeværelset? Hvor er rør allerede lagt? Sidst men ikke mindst er der også brug for et realistisk budget. Spørg dig selv, om dine planer kan implementeres med det tilgængelige budget.

Hjælp til at beslutte

Planlæg med vores 3D-planlægningsværktøj

Vores tip: Dit drømmebadeværelse kan visualiseres online med få trin med Geberit 3D-planlægningsværktøj til badeværelset. Vsualisering gør det muligt at teste forskellige designscenarier med bruseniche og badekar. Dette kan hjælpe, når der skal træffes en beslutning.

Hvad er det bedste valg for en lejet lejlighed: badekar eller bruseniche?

I en lejet lejlighed med kun ét badeværelse er en bruseniche normalt den bedste løsning. En bruser kræver mindre plads og sparer vand og tid. Hvis en lejet lejlighed har to badeværelser, er det normalt med en bruseniche på det ene badeværelse og et badekar på det andet.

NyhedsbrevRegistrer dig nu

Hold dig opdateret


Vores nyhedsbrev giver god indsigt og praktiske tips til, hvordan dit badeværelse kan gøre dit liv lettere.

Produkter der skaber mere plads på badeværelset

LÆS LIGNENDE TIPS OG TRICKS