Kørestolsvenligt badeværelseTips fra en person med quadriplegi

Hvor vigtigt er et barrierefrit badeværelse i hverdagen for en person i kørestol? Hvad skal du være opmærksom på, når du bygger eller renoverer badeværelse? Og hvad er de bedste tips at have i tankerne, når der skal monteres toilet, håndvask, bruser og andet på badeværelset? Dette kan naturligvis bedst besvares af en, der selv oplever disse udfordringer på badeværelset. Vi har spurgt Peter Roos på Swiss Paraplegic Centre (SPC) i Nottwil, Schweiz. 38-årige Peter var ude for en ulykke, så han resten af sit liv skulle sidde i kørestol. Her kommer han med sine tips til badeværelset.

Peter Roos i kørestol på sit badeværelse (© Ben Huggler)

Hvor vigtigt er badeværelset for dig?

Det spiller en langt større rolle nu, end det gjorde før. Siden jeg fik quadriplegi (lammelse), er jeg blevet afhængig af hjælp udefra, men det er vigtigt for mig, at jeg kan gøre så meget som muligt selv - særligt på badeværelset. For jeg kan ikke styre min blære, og efter ulykken skal jeg lære at gå på toilet igen. Det kan nemt tage 30-60 minutter pr. gang. Derfor er godt lys, masser af plads og god ventilation et plus på badeværelset.

Har du et normalt toilet derhjemme?

Jeg har et væghængt toilet med langt udhæng. Jeg kan køre helt hen til det i kørestolen og selv flytte mig over på toilettet. Jeg har dog brug for støtte til ryggen, når jeg sidder på toilet, da jeg ikke kan holde ryggen selv. Hvis sædet falder for langt tilbage på grund af det lange udhæng, som nogle gange er tilfældet på f.eks. hoteller, bliver jeg nødt til at sætte en pude bag, så jeg kan læne mig tilbage.

Hvordan ser den perfekte håndvask ud?

Det vigtigste for mig er, at det er muligt at køre kørestolen helt ind under håndvasken, så min mave rører kanten, så jeg på den måde får noget stabilitet. Det betyder også, at vandlåsen ikke må være i vejen for mine ben, og jeg risikerer at brænde dem. Det er faktisk sket før, fordi den manglende følelse i mine ben betyder, at jeg ikke kan mærke varmen. Derudover er et armatur med én styring det nemmeste, fordi jeg ikke har ret mange kræfter i mine hænder, og det derfor kan være svært at tænde og slukke for vandet - samtidig med at det kan være svært at nå den.

Og hvad med brusenichen?

Brusenichen skal designes, så det er muligt at køre kørestolen helt derind, og jeg derefter kan flytte mig selv over på sædet. Det er en bonus, hvis jeg også kan dreje kørestolen rundt - men det er mere en luksus end en nødvendighed. Min bruseniche derhjemme er sådan, men der er brug for minimum 8 kvadratmeter plads til det.

Har du nogle andre tips til et barrierefri badeværelse?

Et element, der ikke må overses, er badeværelsesdøren, da det ikke kun er et spørgsmål om, at den skal være bred nok. Jeg har en skydedør monteret i mit hus, og det gør det meget nemmere. En almindelig dør optager ikke kun plads ind i rummet, men er også svær at komme rundt om i en kørestol.

Hvad gør du, når du ikke er hjemme?

Der er en app, så man kan finde hoteller og restauranter med barrierefri faciliteter, men jeg ringer oftest i forvejen for at få det bekræftet. Men tit lever faciliteterne alligevel ikke helt op til det, de lover. Eksempelvis bliver handicaptoiletter brugt til opbevaringsrum eller lignende. Jeg rejser også rundt med det nationale kørestols rugby team. Vi har været rundt i hele verden og besøgt mange hoteller. Det går oftest okay, så længe man har forberedt sig ordentlig og kan improvisere lidt selv.

Interview med Peter Roos fra Swiss Paraplegic Centre i Nottwil (© Ben Huggler)
Om Peter Ross
For 13 år siden blev Peter Roos skadet i en svømmeulykke, der gjorde ham lam fra nakken og ned. Han skulle starte helt forfra med sit liv. Spol frem til i dag, hvor han kan arbejde på kontor, lege med sine børn, køre bil, og spille på det nationale kørestols rugby team. Se vores tjekliste til et barrierefrit badeværelse.

Planlæg et barrierefrit badeværelse

Når man planlægger et badeværelse for personer med handicap eller ældre, er tilstrækkelig bevægelsesfrihed, gode lysforhold og skridsikker gulvbelægning nøgleaspekter, der skal tages i betragtning.

Sådan planlægger du et barrierefrit badeværelse

NyhedsbrevRegistrer dig nu

Hold dig opdateret


Vores nyhedsbrev giver god indsigt og praktiske tips til, hvordan dit badeværelse kan gøre dit liv lettere.

Læs lignende tips & tricks