God badeværelsesbelysning Skab det perfekte lys på badeværelset

Badeværelset er for mange det første stop om morgenen og det sidste stop om aftenen inden sengetid. Et badeværelse med en hjemlig atmosfære er den bedste måde at få en god start på dagen og skabe ro. Her spiller lyset en stor rolle. Vores guide kan hjælpe dig med at finde den rette belysning til badeværelset.

Lys - hvad betyder kelvin, Ra, lumen og lux?

Lys er en vigtig del af indretningen og kan have betydning for atmosfæren og stemningen i rummet. Farve, lysstyrke og tonen på lyset spiller en stor rolle.

Illustration af farvetemperatur med forskellige kelvin værdier (© iStock.com/SuriyaKK)

Farvetemperatur (kelvin) – fra varmt til koldt lys

Farvetemperaturen definerer, hvordan farven på lyset opfattes. Det bestemmer, hvor varmt eller koldt lyset ser ud og måles i kelvin (K). Jo højere kelvin værdi, jo koldere fremstår lyset (blåligt). Modsat giver en lavere kelvin værdi varmere lys (gulligt). Almindelige lyspærer har eksempelvis en farvetemperatur på omkring 2.700 K, hvilket får den til at syne varmere og mere gullig. Til sammenligning har dagslys en farvetemperatur på mellem 5.000 og 6.5000 K og ser mere blåligt ud.

Forskellige lysnuancer med Geberit ComfortLight (© Geberit)

Generelt opdeles hvidt lys i flere kategorier:

 • Varm hvid har en farvetemperatur på mindre end 3.300 K og giver varmt, hjemligt lys. Det bliver ofte brugt i rum som soveværelset, stuen og lignende.
 • Neutral hvid eller universel hvid har en farvetemperatur på mellem 3.300 og 5.3000 K og giver et behageligt lys til arbejdsområdet, som kontorer, skoler og biblioteker.
 • Kold hvid eller dagslys hvid har en farvetemperatur på over 5.300 K og giver koldt, blåligt lys, der ofte bruges til teatre, laboratorier, industrielle faciliteter og andre steder, hvor det er vigtigt med skarpt lys.

Farvegengivelse (Ra værdi)

Farvegengivelse refererer til, hvor naturlig en farve fremstår under bestemte lysforhold. På badeværelset er dette særlig vigtigt, da man helst skal se naturlig ud, når man kigger sig selv i spejlet og skal lægge makeup og lignende.

Dette repræsenteres af RA værdien, som også er kendt som CRI (Colour Rendering Index). På en skala fra 0 til 100 fortæller den, hvor præcist en lyskilde gengiver farven sammenlignet med naturligt dagslys. Jo højere værdi, jo tættere er farven på den originale. En Ra værdi på 100 betyder, at farven gengives ligesom i naturligt dagslys. En lav Ra værdi gengiver en farve, der afviger meget. Overordnet hjælper en høj Ra værdi med at skabe en naturlig og behagelig atmosfære i rummet.

Vores tip: Værdier på 80 Ra eller over er bedst til indretning. På badeværelset anbefales det en Ra værdi over 90 for at vise naturlig hudtone, m.m.

Illustration af lys (© Tribecraft).

Lysstyrke (lumen)

Lumen (lm) værdien indikerer, hvor stærk en lyskilde er. Jo højere lumen, jo stærkere lys.

Belysningsstyrke (lux)

Belysningsstyrke definerer, hvor meget lys, der falder på en bestemt overflade fra en bestemt afstand. Det måles i lux (lx). Jo højere lux værdi, jo stærkere og mere intensivt er lyset på overfalden. Lux værdien er vigtig for at sikre, at lyset i rummet ikke blænder.

Vores tip: Belysningsstyrke og lysstyrke påvirkes af væggene, teksturen og farven i omgivelserne. Når det er muligt, så kig altid på lyssætningen i realistiske omgivelser med en passende badeværelsesstørrelse, rigtig vægfarve og materialer.

Tips til optimal belysning på badeværelset

Tip 1: Kombinér direkte og indirekte lys

Indretningsarkitekter forsøger altid at skabe en god balance mellem direkte og indirekte lys på badeværelset.

 • Direkte lys: Lamper med fokuseret lys giver direkte lys. Det giver ofte flere skygger og naturlig livagtighed. Det direkte lys giver dog også større kontrast og skyggerne kan være ugunstige.
 • Afdæmpet lys: Afdæmpet lys skabes, når lyskilden har en skærm eller lignende, der dækker lyset.
 • Indirekte lys: Indirekte lys reflekteres af en væg eller andet. Både afdæmpet og indirekte lys viser lyset mere jævnt, men giver kun svag belysning, når det bruges alene.

Tip 2: Kombinér forskellige lyskilder

En kombination af flere forskellige lyskilder anbefales for at skabe den bedste belysning på badeværelset og lys til ethvert behov. Hvor mange lyskilder, der er behov for, afhænger af størrelsen på rummet, typen og intensiteten - og selvfølgelig individuelle krav.

Den svenske interiørdesigner Frida Ramstedt har lavet “5 til 7 reglen“. Hun tror på, at ethvert rum skal have mellem fem og syv lyskilder. Nogle mennesker anbefaler endda helt op til ni kilder. Et andet tip fra hende er at bruge lys fra forskellige slags lyskilder.

På badeværelset anbefales en kombination af de følgende lystyper:

 • Hovedbelysning: Giver lys i hele rummet, eksempelvis i form af loftslys, et badeværelsesspejl med lys eller et spejlskab med lys.
 • Møbellys: Oplyser enkelte elementer og skaber en hyggelig atmosfære, eksempelvis i form af møbler med åbne hylder med lys.
 • Atmosfærisk lys: Bliver primært brugt som dekoration, eksempelvis i form af små spots på et enkelt element eller stearinlys.
 • Udstyrsbelysning: Sanitære produkter med integreret lys, eksempelvis i form af en betjeningsplade med orienteringslys, der aktiveres, når man nærmer sig toilettet.
Grafik af lys på badeværelset (© Tribcraft)

Yderligere lyskilder på badeværelset:

 • Belysning i badeværelsesmøblerne, eksempelvis skufferne
 • Oplyst spejl
 • Indikationslys, der viser status på enheden

På det viste badeværelse bliver rummet og spejlet oplyst optimalt med kombinationen af direkte og indirekte lys. Spejlskabet med lys bliver her brugt som det primære lys på badeværelset. Det er også muligt med et almindeligt spejl. Hyldelyset i spejlskabet lyser også op i rummet. Betjeningspladens lys og lyset under toilettet og badeværelsesmøblet lyser mere diskret og giver en hjemlig atmosfære.

Geberit løsninger til lys på badeværelset

Badeværelsesbelysning fra Geberit kombinerer forskellige lyskilder for at skabe den bedste belysning, der kan tilpasses din daglige rutiner.

Fordele ved Geberit ComfortLight:

 • Badeværelsesmøbler og andre produkter med Geberit ComfortLight lyser rummet op på alle tidspunkter af dagen.
 • Justerbar lysstyrke og nuancer giver en god stemning på badeværelset.
 • De forbundne lyskilder kan styres samtidig og let koordineres ift. hinanden.

Naturligt lys med ComfortLight

Lys er vigtigt for vores velvære. Hvidt, skarpt lys vækker os, mens varmt lys har en afslappende effekt. Badeværelsesprodukter og -møbler med Geberit ComfortLight gør det muligt at styre farvetemperatur og lysstyrke, hvor afdæmpet lys automatisk er varmere, mens skarpere lys er koldere i nuancen. Det skaber naturligt lys på badeværelset. Mere information om Geberit ComfortLight.

Se mulighederne med Geberit ComfortLight

Man and woman in perfectly lit bathroom with Geberit ONE bathroom furniture and ceramic appliances (© Geberit)
Vælg et infopunkt på billedet

Hvad skal jeg være opmærksom på ift. lys på badeværelset? Expert tips

Lysekspert Andreas Janser på laboratoriet i Geberits hobedkontor i Rapperswil-Jona, Sschweiz (© Geberit)

Product manager og elektriker Andreas Janser spillede en stor rolle i udviklingen af Geberit ComfortLight. Han og hans kollegaer har arbejdet hårdt for at skabe optimal badeværelsesbelysning i deres laboratorier på Geberits hovedkontor, som er udstyret med flytbare vægge og lofte, badeværelsesmøbler og glasvægge for at skabe illusionen af et badeværelse. Her giver han nogle tips til at vælge det rette lys.

Nyhedsbrev Tilmeld dig nu

Vær altid opdateret


Vores nyhedsbrev giver dig inspiration og tips til, hvordan dit badeværelse kan gøre hverdagen nemmere.

Produkter til mere komfort på badeværelset