6 kvadratmeters vindende design Interview med arkitekt Carsten Wraae

I en Geberit design konkurrence konkurrerede internationale arkitektfirmaer mod hinanden om at designe et 6 kvm badeværelse. Det danske arkitektfirma Bjerg Arkitektur vandt konkurrencen med deres projekt “Ro“. Carsten Wraae Jensen, project manager og arkitekt, ved, hvad der er vigtigt i designet af et 6 kvm badeværelse.

De danske arkitekter fra arkitektfirmaet Bjerg Arkitektur (© Wilfred Gachau)

Du og dit team vandt Geberits internationale konkurrence med jeres 6m kvadratmeter badeværelse kaldet “Ro“. Hvad er styrkerne ved jeres badeværelsesdesign?

Vores team fokuserede på at give en følelse af afslapning og ro til brugerne af badeværelset. Vi brugte derfor træ, som er et levende materiale, der vækker følelser. Badeværelset er et af de eneste rum, hvor vi kan lukke døren og være helt os selv. Derfor skal det også være en afslappende atmosfære.

Hvordan gjorde I det?

Vi prøvede ikke at gøre for meget på samme tid. Vi havde særlig opmærksomhed på materialerne og deres tekstur såvel som et integreret design. For at skabe dette bruge vi spejle med integreret lys. Renhed var også vigtigt for os. Vi gik efter produkter, der er nemme at rengøre og i et elegant look med en glat overflade. Vores badeværelsesdesign er realistisk og til en overkommelig pris.

Opgaven var at lave et attraktivt design på 6 kvm med 6 behov i tankerne. Hvorfor valgte I at deltage i konkurrencen?

Vi laver en masse arkitektopgaver til skoler, børnehaver og andre sociale faciliteter, hvor der er mange tekniske krav. Så det at skulle designe et 6 kvadratmeter badeværelse var noget helt andet og det tiltalte os. Mange vil sige, at 6 kvm er lidt. Men for os og de badeværelser i Danmark, vi er vant til at designe, er det faktisk meget. I København er boligerne dyre, så vi er vant til meget færre kvadratmeter.

Hvad var den største udfordring, og hvordan overkom I den?

At skabe et rum, der er både bæredygtigt og funktionelt på samme tid. Vi ville ikke have produkter med, der kun var flotte. De skulle også være praktiske. Vores ide var at skabe et bæredygtigt rum med et stort vindue med udsigt til naturen, der inviterer dig til at drømme.

Hvis du kigger i kataloger eller besøger showrooms, ser du primært store badeværelser. Virkeligheden er ofte anderledes: Mange mennesker har lidt plads på badeværelset. Hvad er dine tips til at gøre små badeværelser funktionelle og interessante?

Når du træder ind i rummet, skal det første du ser ikke være alt det, du opbevarer på badeværelset. Prøv at find et system og skjul de ting, du bruger til daglig. Skab plads til en rolig atmosfære. Husk, at der er brug for plads foran toilettet, brusenichen og håndvasken. Disse kvadratmeter kan kombineres med smarte opbevaringssystemer. Sådan sparer man plads.

Fakta

Om Bjerg Arkitektur

Om Bjerg Arkitektur

Bjerg Arkitektur er et dansk, familieejet arkitektfirma, der blev grundlagt i 1987. Udover de tre kontorer i Danmark er de også i Oslo, Warszawa og Santiago. Ansvarlige og bæredygtige konstruktioner har været i fokus hos Bjerg Arkitektur i mange år. Siden 2007 har Bjerg Arkitektur arbejdet intensivt med energirenoveringer og bygninger med meget lavt energiforbrug.

Deres brede udvalg af referencer indeholder både private og offentlige bygninger. Der er særligt kendte for deres design af børnehaver, skoler og andre offentlige bygninger.

Billeder fra konkurrencen