Hvid: en alsidig farve

Har du nogensinde tænkt på, hvorfor hvid er så populært på badeværelset, og har du også opdaget, at denne farve ikke altid ser ens ud?

Alle, der har stået foran en butikshylde med hvid maling, ved, at farven hvid har mange nuancer. Der er noteret omkring 100 nuancer af hvid. Mulighederne inkluderer gammel hvid, polarhvid, elfenbenshvid og mange flere – og du vil næsten med garanti have mødt beskrivelsen ”alpin-hvid” på et tidspunkt.

Alpin-hvid: Hvad er det helt nøjagtigt?

Alpin-hvid er en lidt varmere nuance af hvid, der er designet særligt til badeværelser – den kaldes derfor også sanitetshvid. Den blev defineret af det europæiske Fachverband für Sanitär-Keramische Industrie (faglig sammenslutning i sanitetskeramikindustrien) i 1987. Den svarer til den etablerede RAL-farve ”signalhvid” og ses som meget neutral. Alpin-hvid er designet til at sikre en frisk følelse på badeværelset og en fornemmelse af mere plads og lys. Farven repræsenterer også hygiejne og renhed. Når det kommer til hvide toner, giver et gult touch generelt en fornemmelse af varme og komfort til rummet, mens køligere blå og grå nuancer skaber et ligefremt og cool udseende. Det er dog vigtigt at være bevidst om, at selv en nuance af hvid, der er defineret præcist, kan se forskellig ud i kombination med forskellige materialer, såsom plast, glas eller keramik.

Hvordan fungerer vores opfattelse af farve?

Tre faktorer spiller en rolle for synet: lyskilden, det opfattede objekt og den seende person, idet vores opfattelse af farver og objekter er resultatet af samspillet mellem øjet og hjernen. En anden vigtig faktor i vores opfattelse af farve er, hvordan det opfattede objekt reflekterer lys. Hvis 100 procent af lyset reflekteres tilbage, ser vi ren hvid. Hvis der ikke er nogen refleksion, ser vi sort. Overfladen er også vigtig: Et ridset toiletlåg har f.eks. en anden farve end et låg uden ridser.

Neutrale farver er et populært valg til badeværelset

I dag anvendes klassisk hvid stadig til mange badeværelser. Ligesom køkkenet er badeværelset et rum, der ofte har et tidløst design i fremtoning og møbler. Det forklarer, hvorfor mange boligejere foretrækker neutrale farver. Farven hvid er ikke en forbigående trend. Den fungerer godt med alting, og hvis noget går i stykker, er det generelt lettere at finde en passende udskiftning i hvid end i andre farver.

En sans for design

”Det er ikke let at designe et farveafstemt badeværelse, hvor alle objekter har den samme nuance af hvid,” siger farve- og materialeeksperten Martin Rohrer fra Geberit. Hans anbefaling? ”Det er bedst at købe sin sanitetskeramik fra samme producent og i samme badeværelsesserie – det betyder f.eks., at man kan undgå at vælge en håndvask og et toilet, hvor farverne er en smule forskellige. Man kan også lege med kontrasterne. Hvorfor ikke kombinere hvid keramik med møbler i forskellige farver eller møbler af træ? Men til folk, der ønsker at holde sig mest muligt til klassisk hvid, ville mit råd være, at man arbejder med farverigt tilbehør, f.eks. badeværelsets tekstiler, så badeværelset får lidt mere farve, og der opstår en harmonisk balance.”

Ekstra værdi for dig Få inspiration og hjælp til planlægningen på vejen til dit nye badeværelse

Kontakt os


Har du spørgsmål? Udfyld kontaktformularen og send den til os.

Nyhedsbrev


Med vores nyhedsbrev får du spændende inspiration og værdifulde tips til, hvordan dit badeværelse kan gøre din hverdag nemmere.

Inspirationsværktøj


Få idéer og opdag smarte funktioner til det moderne badeværelse. Vælg hvad du kan lide, samt hvad der er det rigtige til dig. Med få steps kan du sammensætte elementerne til dit badeværelse.

Badeværelsesprodukter

Vær altid opdateret

Fire billeder af Geberit historierne

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og undgå at misse nyheder, events eller tips til badeværelset. Forbliv opdateret på de seneste produkter, vigtige datoer og information om renlighed, pladsoptimering, komfort, design, brugervenlighed og tilgængelighed på badeværelset.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvilket badeværelse er det rette for dig?

Hvad er helt præcis dine behov? Er plads, renhed eller design mest vigtig for dig? Vil du gerne have brugervenlige produkter eller foretrækker du den ekstra komfort som eksempelvis Geberit AquaClean douchetoilettet kan give dig? Eller foretrækker du et universelt design? Uanset, hvad dine behov er, gør vi din daglige rutine nemmere med vores funktionelle badeværelsesløsninger.

Mere plads på badeværelset
Højere standarder inden for rengøringsvenlighed
Mere funktionelt design på badeværelset
Større komfort på badeværelset
Øget tilgængelighed på badeværelset
Forbedret brugervenlighed på badeværelset