Bygget af sten The Valley, Amsterdam (NL)

“The Valley“ tilbyder boligarealer af høj kvalitet midt i Amsterdam. Bygningens offentlige område blev tildelt BREEAM Excellent bæredygtighedscertifikat. Geberits sanitære kompetence bidrog også til denne præstation.

Bygningen vil næppe se ud i virkeligheden, som den gør på illustrationerne, klagede den hollandske arkitekturkritiker Mark Minkjan i 2016 over de første visualiseringer af projektet. Men “The Valley“, som bygningskomplekset i Zuidas-højhuset og finansdistriktet i Amsterdam kaldes, har stået siden 2021, og det ligner bemærkelsesværdigt gengivelserne.

En dal i landet med dræn

Glat på ydersiden, en robust stenet kløft på indersiden: "The Valley" i Amsterdam (NL) (© Marcel Steinbach)

Den oprindelige skepsis er ikke overraskende. “The Valley“ udfordrer den velkendte forestilling om arkitektur. Det minder om et stenbrud, hvorfra det indvendige byggemateriale udvindes. På ydersiden er bygningskompleksets vægge glatte, dækket af spejlglas. Indvendigt åbner en robust stenet kløft sig.

198 lejligheder mellem 55 og 400 kvadratmeter rummer dette urbane bjerg i sine tre tårne, der er op til 102 meter høje. Basen er forbeholdt offentlig brug. Kontorer, butikker, restauranter, en swimmingpool, et fitnesscenter, udstillingsrum og et naturhistorisk museum er placeret på fem etager.

Grøn inde- og uden på

Nu stadig bar, facaden vil snart være grøn: 155 plantesorter vokser her (© Marcel Steinbach)

Naturen er en integreret del af dette arkitektoniske arbejde. Piet Oudolf, stormester i hollandsk landskabsgartneri, fik til opgave at plante. Plantning? Udtrykket kommer til kort i lyset af det vertikale havelandskab, som Piet Oudolf har realiseret i “The Valley“. 155 plantesorter vokser på de ti etager. Mens blomstrende buske og træer vokser på de nederste etager, er det hovedsageligt middelhavsurter, der overlever på de øverste terrasser.

Men det er ikke den eneste grund til, at “The Valley“ betragtes som en “grøn“ bygning. “The Valley“ er en såkaldt “plus energibygning“ og genererer mere energi, end den trækker eksternt. Solcelleanlæg på tagene, fjernvarme og tredobbelte ruder, gulvvarme og køling bidrager alle til denne energieffektivitet.

Stol på Geberit

Jeroen Kemmink

Geberit bidrager også til bedømmelsen “BREEAM-NL Excellent“ i henhold til BREEAM certification standard, som blev tildelt de lavere, offentlige etager. Når alt kommer til alt, er effektiv vandforsyning og spildevandsbortskaffelse også vigtige kriterier for certificering af bæredygtige bygninger. “Omhyggelig brug af vand var et vigtigt emne lige fra begyndelsen,“ husker Jeroen Kemmink, projektleder hos Geberit.

For at kunne garantere det minimale skyllevolumen med optimal skylning af toiletterne blev rørsystemerne optimeret og vandbanerne forkortet. Til dette formål valgte bygherrerne det effektive SuperTube dræningssystem - og kun under byggeprocessen. “Den tætte støtte var en forudsætning for, at vi kunne implementere denne løsning sammen,“ siger Jeroen Kemmink. “Det ville ikke have været muligt uden mange års samarbejde og gensidig tillid.“

"The Valley" udfordrer den gængse opfattelse af arkitektur (© Marcel Steinbach)
De nederste fem etager huser butikker, kontorer, restauranter og et naturhistorisk museum (© Marcel Steinbach)

Fakta