Når badeværelsesmøbler bliver våde

Fugt på badeværelset kan være et problem for møbler. Vandstænk fra håndvasken, toiletter, brusebadet eller badekarret spreder sig i badeværelset og resulterer i høj luftfugtighed, som kan skade møbler, hvis de ikke er egnet til badeværelsesmiljøer. Og så er det ikke nok at lufte ud på badeværelset.

Hvis fugten trænger ind i træet, kan det begynde at svulme op. Derudover kan fugtige træpaneler også ændre form. Og i værste tilfælde kan skuffer og låger ikke længere lukke ordentligt. Men du kan forhindre dette ved at vælge de rigtige møbler til badeværelset.

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber badeværelsesmøbler?

Der er to vigtige faktorer, når du køber møbler til badeværelset: materialet møblerne er lavet i og overfladen møblerne har.

Materiale

Træ er det mest brugte materiale til badeværelsesmøbler. Det kommer dog i forskellige udgaver: krydsfiner, spånplade, MDF plader eller solidt træ. Afhængig af bearbejdelse vil træet reagere forskelligt på fugt i luften, hvilket er afgørende for, om det er brugbart til badeværelset.

  • Krydsfiner er nok det bedste valg. Det ændrer ikke form eller struktur på samme måde som solidt træ, da det er limet på tværs. Det svulmer således heller ikke lige så nemt op som andet træ, ligesom det heller ikke kan bukke så let og er let at skrue sammen. Med andre ord er det funktionelt og et godt valg til badeværelset.
  • MDF plader består af sammenpressede træfibre, som er blandet med lim og presset. Overfalden er flot glat, hvilket er godt under folier og lak. Det er dog langt tungere end en spånplade og også dyrere. De er forholdsvis vandafvisende og er derfor gode til badeværelset. Mug og opsvulmen er ikke et problem med god folie eller lak.
  • Spånplade i rå form re ikke egnet til badeværelset, da de svulmer op, når de bliver udsat for fugt. Det kan dog undgås med en god overfaldeforsegling. Et badeværelsesmøbel lavet af spånplader derfor ikke grundlæggende en dårlig ide. Det afhænger dog af kvaliteten af behandlingen.
  • Solidt træ kan let udvide sig, hvis det bliver udsat for fugt. Ikke engang den bedste konstruktion kan gøre noget ved dette. Derudover er det relativt dyrt. Vi anbefaler derfor ikke badeværelsesmøbler lavet i solidt træ.
Geberit Renova Plan badeværelsesmøbler

Overflade

Fordi de træmaterialer, der kan bruges på badeværelset, ikke er særlig flotte, og ideelt set stadig er sensitive over for vand, har træet brug for overfladebehandling. Det findes i forskellige varianter.

Folier er det mest simple og også det billigste. Kvaliteten er en afgørende faktor. Det helt billige folie til badeværelser kan nemt blive ridset og har det med at falde af. Og så kan vandet skade møblerne Folier i høj kvalitet, som dem Geberit bruger, er modsat robuste og nemme at vedligeholde.

  • Melamin er et laminat lavet af resin, tapet og et transparent toplag. Materialet er meget holdbart - og derfor et godt valg til badeværelset. .
  • Rigtig træfiner er limet fast til spånplader eller MDF plader som et lag træ på omkring én millimeter. Det ligner meget møbler i solidt træ. Med finer er møblerne billigere, men mere holdbare end hvis de var lavet af solidt træ. En overfalde lavet af træ skal naturligvis overfladebehandles, lakeres eller bleges, ellers kan det ikke modstå fugten på badeværelset.
  • Lak giver den populære højglans effekt på badeværelsesmøbler. Det er dog dyrt, særligt på grund af den omfattende proces: efter lakeringen skal overfalden grundes og poleres. Det gør møblet ridse- og vandfast.
  • Glas har den fordel, at det er helt modstandsdygtig over for fugt. Når det kommer til badeværelsesmøbler bliver glas ofte kombineret med MDF plader eller spånplader, som oftest males hvide, sorte eller grå. Glasset giver en højglanseffekt og beskytter samtidig møblet ekstra godt mod fugt.

Ekstra værdi for digFå inspiration og hjælp til planlægningen på vejen til dit nye badeværelse

Inspirationsværktøj


Få idéer og opdag smarte funktioner til det moderne badeværelse. Vælg hvad du kan lide, samt hvad der er det rigtige til dig. Med få steps kan du sammensætte elementerne til dit badeværelse.

3D-planlægningsværktøj


Planlæg dit badeværelse online i vores 3D-værktøj og vælg mellem mange løsninger. Du kan også blive kontaktet direkte af en VVS-installatør.

Kontakt os


Har du spørgsmål? Udfyld kontaktformularen og send den til os.

Nyhedsbrev


Med vores nyhedsbrev får du spændende inspiration og værdifulde tips til, hvordan dit badeværelse kan gøre din hverdag nemmere.

Badeværelsesprodukter der er nemme at bruge