"Det er alt sammen bare lånt!" Interview med Thomas Rau

“Tag, lav og spild“ - systemet om begrænsethed bør afskaffes, siger Thomas Rau, arkitekt og forfatter af bogen “Material Matters“. Da materialer er værdifulde og begrænsede, bør de forblive i fabrikanternes besiddelse. Konsekvensen? Produkter bliver til tjenester.

Akiteksten og forfatteren Thomas Rau (© Daniel Koebe)

Idéen om cirkulær økonomi er næsten 40 år gammel, men vi er stadig i de tidlige stadier af implementeringen.

Vores forfædre handlede altid i den cirkulære økonomis ånd, simpelthen fordi råvarer og materialer havde en værdi. Når alt kommer til alt smider du ikke værdifulde ting væk. Vi har tabt denne idé af syne i nyere tid. Når producenterne har solgt deres produkter, er de næppe interesserede i dem længere. Men det giver ingen mening at smide værdifulde, begrænsede ressourcer væk. Disse råmaterialer repræsenterer vores “limited editions“. Vores arbejde er derimod uendeligt.

Hvilke veje ud ser du?

Det virkelige problem er, at producenten i det nuværende system ikke behøver at tage ansvar for konsekvenserne. Kun antagelsen af ansvar stimulerer til at “tænke fremad“ om, hvordan man håndterer materialet. Vi har brug for producenter, der tænker fremad og designer deres produkter på en måde sådan, at de kan demonteres og deres individuelle komponenter genbruges.

Hvad er forskellen mellem dette og nutidens genbrug?

Dagens økonomi er baseret på princippet om værdiødelæggelse, når det kommer til materialer. Det ændrer genbrug ikke på. Det er nedstrøm, som kommer sidst i produktets livscyklus og er helt afbrudt fra fremstillingen. Dette skyldes, at materiel destruktion koster mindre end materialebevarelse. Hvis vi ændrer spillereglerne og giver værdi til begrænsede ressourcer, vil virksomhederne udvikle andre produkter og løsninger. Den bedste genanvender er producenten selv.

Hvad forventer du af denne ændring?

En fabrikant bør fortsat være i besiddelse af produkterne og materialerne. Derefter vil han gøre alt for at sikre, at hans produkter er så holdbare, reparerbare og lette at afmontere som muligt. Han vil bygge dem på en måde, at de let kan opgraderes og ikke behøver at blive smidt væk, bare fordi de ikke passer med opdaterede produkter eller funktioner. Dette kræver en forretningsmodel, der tilbyder produkter som tjenester.

Produkter som tjenester - virker det?

Vi har allerede testet modellen flere gange hos en række virksomheder, blandt andet hos Philips. Schiphol Lufthavn i Amsterdam køber ikke armaturer fra Philips, som oprindeligt planlagt, men lys. Hele belysningsinfrastrukturen forbliver Philips' ejendom. Men leverandøren bærer også alle vedligeholdelsesomkostninger, herunder elregningen. Det fungerer perfekt med overskud til begge forretningspartnere.

Betyder det, at en sanitetsproducent leverer alt udstyr til badeværelset?

For eksempel. Det kan også betyde, at vand- og elomkostningerne i badeværelset er sanitetsfirmaets ansvar. Virksomheden ville derfor have en stor interesse i at udvikle vand- og eleffektive produkter.

Hvad med sanitære bygningsinstallationer? Hvem ejer bygningen, hvis rørledningerne forbliver sanitetsfirmaets ejendom og fliserne tegllæggerens ejendom?

Selvfølgelig fungerer denne tjeneste med økonomien ikke på samme måde som bygninger planlægges og konstrueres i dag. Men forandring er en del af forretningen. Den cirkulære økonomi er en model for samfundet som helhed. Det åbner op for nye og, frem for alt, bæredygtige produktions- og forbrugsformer, men det kræver også en anden materialeforståelse og dermed nye lovbestemmelser.

Det lyder som en langvarig proces....

... Og vi har ikke tid. Jeg går ikke ind for at vente. Jeg har stor tiltro til økonomien og dens innovative styrke. Men det skal se en værdi i materialerne og i deres besiddelse og opdage fordele for sig selv. Så vil det udvikle nye svar.

Fakta

Om Thomas Rau

Om Thomas Rau

Thomas Rau er arkitekt, iværksætter og bogforfatter. Hans praksis RAU Architects i Amsterdam (NL) har siden 1992 specialiseret sig i miljøbevidst byggeri. Thomas Rau er nu den ubestridte autoritet i Holland inden for bæredygtigt byggeri og cirkulær værdiskabelse i arkitektur.

I 2016 udgav Thomas Rau og Sabine Oberhuber bogen “Material Matters. Developing business for a circular economy.“