For at kunne tilbyde dig en optimal service, anvender denne hjemmeside cookies. Ved at bruge vores hjemmeside udtrykker du dit samtykke til denne funktion. Du kan finde mere information i vores fortrolighedspolitik .

LUK

Geberit Danmark

ET PARTNERSKAB OM VAND

ADGANG TIL VAND

Højt oppe i bjergene i det vestlige Nepal bor indbyggerne i afsidesliggende landsbyer, langt fra resten af verden. Adgang til rindende vand i hanen eller elektricitet er en luksus, som mange af dem aldrig har oplevet. Vi kender mest Nepal fra naturbøger og dokumentarprogrammer. Den farverige og storslåede natur dækker imidlertid over det faktum, at Nepal er et af verdens fattigste lande. Den 1. marts i år begyndte 16 Geberit medarbejdere fra de nordiske lande en rejse mod en af disse afsidesliggende landsbyer for at hjælpe indbyggerne med at etablere en rørledning til vandforsyning. De 16 medarbejdere meldte sig som frivillige til projektet, som blev organiseret af Geberit og den schweiziske udviklingsorganisation, Helvetas.

EN VANDFORSYNINGSLINJE TIL LANDSBYEN

Indtil nu har landbyboerne måttet bære vand fra en fjerntliggende brønd tilbage til deres huse. For fremover at spare dem for denne anstrengende gåtur og give dem adgang til denne livsvigtige ressource - direkte fra vandhaner udenfor deres hjem - hjalp de frivillige fra Geberit landsbyen med at grave grøfter fra kilden og hen til landsbyen. Udstyret med traditionelle hakker og skovle hjalp de frivillige det lille samfund med at grave grøfter, installere den nye rørledning til vandforsyning og byggede en vandtank. De installerede en rørledning på omkring 7.500 meter og opbygningen af vandtanken blev færdiggjort.

BLOT AT KOMME DERTIL VAR EN UDFORDRING

Landsbyen i det vestlige Nepal ligger i et smukt og meget afsidesliggende område omgivet af marker i terrasser og uspoleret natur. Nepaleserne kalder området ‘bakkerne’, men i alle andre lande end Mount Everests hjemland, ville ‘bakkerne’ blive kategoriseret som bjerge, og blot det at nå dertil var en udfordring, som krævede megen forberedelse for de 16 frivillige fra Geberit. De rejste det første stykke fra Kathmandu med indenrigsfly, dernæst køre 7 timer med bus, efterfølgende 4 timer i jeeps og til slut vandrede de det sidste stykke for at nå landsbyen.

HÅRDT ARBEJDE UDEN MODERNE VÆRKTØJ

Rørinstallationer og sanitet er et af Geberits ekspertområder. De frivillige ville imidlertid ikke medbringe moderne værktøj og materialer til landsbyen, og det var der en helt bestemt grund til, som Camilla Karlsson, der er gruppeleder for de frivillige, forklarer: “Erfaringer fra lignende projekter har vist, at det er særdeles vigtigt, at vi ikke medbragte vores eget moderne værktøj og installerede det hele. Gjorde vi det, ville vandforsyningen kun virke, indtil noget gik i stykker. Derfor brugte vi lokalt værktøj og materialer. Så støtter vi både den lokale økonomi ved at købe deres produkter, og samtidig er det muligt for landsbyen at få nye reservedele og hjælp, hvis noget går i stykker. Naturligvis medbragte vi vores egen viden, og den delte vi med de lokale og lærte dem så meget, vi overhovedet kunne, i den tid vi var der, så de forhåbentlig kan anvende denne nye viden og lave rørledninger i andre landsbyer i området”, slutter Camilla.

STØTTE TIL DEN SCHWEIZISKE UDVIKLINGSORGANISATION HELVETAS

For den schweiziske udviklingsorganisation Helvetas er menneskers ret til vand og sanitet helt centralt i dens virke. Geberit er eksperter på området for vand og sanitet, og således udgør samarbejdet et perfekt match. Geberit har støttet Helvetas og dets vandprojekter i næsten et årti. Dette var første gang, Geberit sendte medarbejdere fra de nordiske og baltiske lande afsted.