EN FRISK OPDATERING DIREKTE FRA LAPHA I NEPAL

Tilbage i marts 2019 tog 16 Geberit medarbejdere på en lang og udfordrende rejse højt op i Nepals bjerge, hvor de hjalp en lokal landsby med at bygge en vandforsyningsledning. En tur, der har ændret livet for de personer, som bor i landsbyen. Så hvordan er situationen her 6 måneder efter? Virker vandforsyningen stadig? Geberits partner på projektet, Helvetas, har sendt os en frisk opdatering direkte fra vores venner i landsbyen.

Nepal projekt med Geberit
Nepal projekt med Geberit

Vandet løber stadig

Nepal projekt med Geberit

Susanne Schmidheiny fra Helvetas forklarer: “Drikkevandssystemet fungerer godt. Lapha består af to landsbyer: Khatigada og Simaltole. Begge får vand fra den samme vandforsyning. Helt efter planen har de 36 husstande fra de to landsbyer nu direkte vandforsyning i husene. Derudover har alle husstandene gennemført deres sanitets- og hygiejnetræning, som indbefatter emner som at holde drikkevandet rent, brug af toilettet og personlig hygiejne (herunder vask af hænder når man arbejder med drikkevand, mad, osv.) og håndteringen af husholdningsaffald. Adfærdsændringen er synlig i de renere omgivelser.“

FORBEDREDE VEJE OG SANITÆRE FACILITETER

Med intentionen om, at folk fra Lapha skulle kunne tilbyde privat indkvartering til forbipasserende, nepalesere og udlændinge, har de lokale myndigheder forbedret vejene, der fører til landsbyen. Folkene fra Lapha har selv bygget et nyt, større fælleshus til sammenkomster og møder, ligesom de også har bygget et offentligt toilet.

Næste skridt

Nepal projekt med Geberit

For at garantere en problemfri drift af vandsystemet i de kommende 25 år har folket fra Lapha valgt et brugerudvalg, der består af ni medlemmer. De har besluttet at indsamle en månedlig vandtarif på 100 NPR (0,80 EUR) fra hver husstand, der indbetales i en vedligeholdelsesfond. 80 NPR er allokeret til at blive brugt til regelmæssigt vedligeholdelsesarbejde. 20 NPR er forbeholdt besparelser. Fonden har i dag en kapital på 41.000 NPR (300 EUR). Brugerudvalget er begyndt at diskutere, om de til sidst kan bruge en del af disse penge som mikrolån til at støtte private initiativer i landsbyen. De er endnu ikke blevet enige, da især kvinderne er bekymrede for konsekvenserne, hvis lånene ikke kan tilbagebetales i tide. I denne proces ledsages udvalget af lokalt Helvetas-personale og deres know-how.

FLERE DRIKKEVANDSSYSTEMER PÅ VEJ

Nepal projekt med Geberit

Ifølge Susanne Schmidheiny fra Helvetas er de nu begyndt at arbejde på 11 andre drikkevandssystemer samtidig. De ligger endnu længere væk fra Surketh, ca. 8 timers kørsel i Jeep og 2 timers gåtur for at nå landsbyerne. Disse er forhåbentlig alle snart klar.

STØTTE TIL DEN SCHWEIZISKE UDVIKLINGSORGANISATION HELVETAS

For den schweiziske udviklingsorganisation Helvetas er menneskers ret til vand og sanitet helt centralt i dens virke. Geberit er eksperter på området for vand og sanitet, og således udgør samarbejdet et perfekt match. Geberit har støttet Helvetas og dets vandprojekter i næsten et årti. Dette var første gang, Geberit sendte medarbejdere fra de nordiske og baltiske lande afsted.